Brilliant Cleaning

София, България

info@brilliant-cleaning.bg

Пране на матраци

Пране на матраци

Спете по-добре през нощта с професионално пране на матраци от Brilliant-cleaning.

Замисляли ли сте се колко е важна поддръжката на матрака за вашето здраве? Въпреки че може да изглежда невероятно, един матрак без подходяща поддръжка и почистване може да натрупа около сто милиона бактерии, гъбички, акарии и малки организми, които се хранят с мъртва кожа.

Това може значително да повлияе на здравословното ви състояние. Наличието на тези бактерии в матраци, възглавници, дивани и други тапицерии и текстил е отговорно за много алергии, кожни и дихателни проблеми.

Добрият матрак може да бъде значителна инвестиция

Професионална услуга пране на матраци Brilliant-cleaning

Така че това означава, че искате той да издържи възможно най-дълго и да остане свеж, както в деня, в който сте го купили.

С течение на времето горният слой абсорбира мръсотията в различна форма – мъртви клетки на кожата, пот и други телесни течности, които преминават през чаршафите, докато спим и попадат във влакната на матрака. В повечето случаи това остава незабелязано за окото, но микроорганизмите и мръсотията остават заседнали в матрака.

Два пъти годишно е стандартната препоръка, когато става въпрос за това колко често трябва да използвате услугата пране на матраци. Въпреки това, тъй като матраците стават все по-модерни (и по-скъпи), не винаги е лесно да се осигури ефективно пране с помощта на нормално домакинско оборудване.

Специфичният начин на почистване на вашия матрак зависи от неговото състояние, вида на петната и материала, от който е изработен.

Процесът на пране на матраци отнема около 15 минути

През които ще премахнем праховите акари, бактерии, петна, миризми и дори дървеници от матрака, използвайки комбинация от методи. Прилагаме разтвор за почистване с ниска влажност, като използваме суха пара за дълбоко почистване дори на най-мръсните матраци.

Професионална услуга пране на матраци

И накрая, при пране на матраците, професионалната машина извлича влагата и дезинфекцира с инфрачервена топлина, преди да неутрализира останалите миризми. Резултатът е матрак, който се чувства като нов, без необходимост от време за сушене и нулеви химикали, приложени в процеса.

Съвети за поддръжка на матрака

Какво трябва да правите ежедневно:

 1. Отваряйте прозорците преди оправяне на леглото
 2. Проветрявайте помещението за поне 30 минути
 3. Оправяйте леглото като разклащате чаршафите и възглавниците

Седмични практики:

 1. Сменяйте чаршафите на 1-2 седмици
 2. Проверявайте повърхността на матрака за петна
 3. Веднъж месечно – дезинфекцирайте матрака чрез засмукване на влагата

Пране на матраци

Добрият матрак е от съществено значение за пълноценния сън. След правилния избор също толкова важна е и добрата поддръжка на самия матрак. Борбата с бактериите, петната и миризмите ще удължи живота му и ще ви предостави комфортна обстановка за почивка.

Защо е важно да изберем правилния матрак?

Здравето на нашия гръб може значително да се подобри ако спим на подходящ за нас матрак. Намирането и закупуването му може да ви осигури освен спокоен и дълбок сън, то и да предотврати бъдещи проблеми. Болката в гърба може да възпрепятства много от нашите действия. Ежедневието на всеки е изпълнено с много и различни занимания, често включващи физическо натоварване. Дори и простички, тези физически натоварвания може да ни се сторят три пъти по-тежки, ако изпитваме дискомфорт и болки в гърба. Болката може да бъде повлияна от множество фактори, но е доказано, че добрия матрак има положително и благоприятно въздействие върху гръбначния стълб. Ако матрака не е подходящ за вас единственото, което ще се причините, са допълнителни и излишни неудобства, способни да се влошат.

Добрият матрак поддържа тялото ви неутрално – без значение дали лежите по гръб или настрани. Правилният матрак е толкова значителен избор, защото няма нищо по-важно от съня!

Важна ли е поддръжката на нашия матрак?

След избора на подходящия за нас матрак, следващото нещо, което е от голямо значение е поддръжката му. Хигиената и редовното почистване (или пране) е важно, ако искаме живота на нашите матраци ( и не само на тях ) да бъде по-дълъг, и да не се налага честа смяна на този в нашето домакинство.

Матраците, поради всекидневната употреба от наша страна, могат да задържат в себе си мъртва кожа или странична мръсотия. Наличието на домашен любимец може да увеличи замърсяването на матрака и на всичко в нашия апартамент, разбира се. Ако имате алергии или лесно дразнеща се кожа, редовното почистване на мястото за спане е препоръчително. Много хора си мислят, че почистването на матраци е трудно и отнема много време. Добрата новина е, че има много и лесни варианти, които са в помощ на всички, решили да направят хубаво основно почистване на матрака си.

Колко често е препоръчително да се почиства (пере) матрака?

Както споменахме по-нагоре в статията, обстановката, в която се намирате, може да повлияе по различен начин на матрака, неговата здравина и чистота. Перем чаршафите си веднъж в седмицата и ги сменяме, но трябва да полагаме грижа и за самия матрак. Препоръчително е той да се почиства основно поне два пъти в годината, за да сме сигурни, че сме се отървали от бактериите и мъртвата кожа, която полепва по  матрака, дори и да сменяме редовно спалното бельо.

Как може да почистим матрака си?

Ще ви представим някои от по-лесните начини да почистите или поддържате матрака си чист и хигиеничен.

 • Премахване на прах

Използването на специализирани инструменти, които са пригодени за конкретното почистване ( в това число и прахосмукачката ) е лесен начин да поддържате матрака си чист. Почиствайте го по този начин възможно най-често, ако член от семейството има алергии. Обиколете страничните части на матрака с накрайника на прахосмукачката и приложете натиск на местата, където е подложен на повече замърсяване. Някои от по-новите видове прахосмукачки дори се предлагат със специализирани приставки, които са подходящи за почистване на по-трудно достъпни места.

 • Пране с пара

Ако имате уред, който работи с пара може да почиствате матрака си с него. Високата температура на парата дезинфекцира страхотно и успява да унищожи много от натрупалите се бактерии. Почистването става като доближите уреда възможно най-близо до повърхността на матрака без да оставяте водата, която произлиза от парата, да капе по самия матрак. Препоръчва се след такова почистване да мините и с прахосмукачка, за да съберете излезлите на повърхността замърсени частици.

 • Отстраняване на петна

Ако обичате да си похапвате в леглото, имате малки деца или позволявате на домашните си любимци да спят при вас, то със сигурност по матрака ще има образували се петна. Един от най-алтернативните и лесни варианти да почистите едно такова петно е да използвате специализиран препарат за почистване на килими или тапицерия. Той е специално пригоден да се бори с петна създадени от домашни любимци. Използването на подобен препарат е лесно. Напръсква се директно петното и след като изчезне се попива с гъба или кърпа, за да се предотврати прекомерното намокряне. Оставя се да изсъхне и след това се постила. 

 • Отстраняване на миризмата

Застоялата миризма може да е изключително неприятна и да развали комфорта на вашия сън.

Лесен и бърз начин е използването на спрей за дезинфекция.

Много от тях са безвредни и се пръскат директно, убивайки бактериите и борейки се с неприятната миризма. Добра алтернатива е и използването на сода за хляб между основните почиствания на матрака. Тя се поръсва върху повърхността и се изчаква да подейства 20-30 минути. След това се събира с прахосмукачка. Този метод убива миризмата и помага за по-дълготрайното отстраняване.

 • Пространство под матрака

Това е малък трик, който може да удължи живота на вашия матрак. Оставяйки пространство ние даваме възможност на матрака да се проветрява и да не задържа влага. Задържането на влага, образува петна, бактерии и миризми, с които ни се налага допълнително да се борим след това. Важно е ако решим да осигурим пространство на матрака, то да е от всички страни. Проветряването трябва да е равномерно.

Как да поддържаме матрака в добро състояние за по-дълго време?

За да поддържаме по-добро ниво на хигиенна е необходимо да имаме подръка следните неща:

 • Прахосмукачка ( по възможност с приставка за почистване на тапицерия )
 • Почистващ препарат, който се бори с петната и миризмите
 • Прах за пране
 • Сода за хляб
 • Кърпи за почистване
 • Студена вода

Обръщането на матрака също много влияе на неговата форма и съответно живота му. То трябва да се извършва на редовни интервали, за да се избегне деформация. Заради много и нови разновидности на матраците, не може да се каже със сигурност през колко време е препоръчително да обръщате матрака си. Съветваме при закупуването му да се поинтересувате допълнително относно това.

Обадете се на 📞 0885 787 82, ще изперем Вашите матраци бързо, качествено и на достъпни цени!

Вярваме, че чистият матрак е съществена част от щастливия и комфортен дом! Пране на матраци в София, Перник и близките населени места.

Разгледайте и услугата ни за пране на мека мебел.

Препоръчваме да перете матрака си по-честоС течение на времето горният слой абсорбира мръсотията в различна форма – мъртви клетки на кожата, пот и други телесни течности, които преминават през чаршафите и попадат във влакната на матрака. Акарите са най-често срещаните замърсявания, които не бива да се подценяват.
Период на пране на матракаДва пъти годишно е стандартната препоръка за пране на матраци.
По време на пранетоПремахваме праховите акари, бактерии, петна, миризми и дори дървеници от матрака.
Огледа на помещениятаЕ напълно безплатен!
Райони, които покриваме София, Пловдив, Пазарджик и Асеновград.

Често задавани въпроси

Последни публикации

пране на дивани
Пране на дивани

Какво трябва да знаем за процеса по пране на дивани? […]

Вижте повече
почистване на килими
Професионално почистване на килими

С идването на зимата, става време и да извадим килимите. […]

Вижте повече
хлебарки
Почистване на дома от хлебарки

Топлината е една от основните причини, които помагат на хлебарки […]

Вижте повече